Això no és ni “aigua de roses” ni “agua de pétalos” ni res que se li assembli

gener 17, 2017 Publicat per 5 Comentaris

Si fas servir “aigua de roses” i ets amant de lo autèntic i natural, això t’interessa:

Perdoneu que sigui pesada amb el tema de l’aigua de roses. És un dels productes “naturals” més valorats per la gent perque se suposa que és natural i qué té moltes propietats. I també és un dels productes més àmpliament falsificats i en el que els consumidors piquen més ingènuament. Jo us demostraré ara mateix com funciona el parany:

Us presento un cas pràctic de com, no només ens venen com a aigua de roses un producte químic (que té de rosa lo que jo de bomber) sino que no ens diuen de què està fet.

A la farmàcia podem trobar aquesta “Agua de Pétalos de Rosas” (cito textualment i no dic la marca). Demano el preu. 200ml amb pulveritzador, en oferta per 3,95′.

Busco els components d’aquesta marca concreta per internet. Observeu:

XXXXXXXX es un producto de alta pureza elaborado bajo estricto control farmacéutico, especialmente indicado en los cuidados de la piel. (…)

Componentes

Agua, Glicerina, Alcohol.

On són els pètals de rosa? On és la “alta pureza”?

No contenta amb això, escric un mail al fabricant i li demano la fitxa tècnica de la seva aigua de roses, amb el pretext que tinc una hipersensibilitat a algunes substàncies químiques. Observeu el contingut de la fitxa tècnica:

INCI

Agua … 
Alcohol denat. … alcohol
Parfum … perfum, aroma sintètic. Aquest mereix un capítol apart. El faré.
Ethoxydiglicol … també anomenat Diethylene Glycol Monoethyl Ether. Té un nivell de toxicitat considerat baix, però conté éter, i per tant es pot relacionar amb el càncer, toxicitat reproductiva, reaccions al.lèrgiques i modificacions endocrines. S’utilitza per reduir la viscositat.
Glycerin … Glicerina. Humectant, acondicionador, solvent, agent de reducció de la viscositat… Toxicitat baixa. Pot ser d’origen vegetal o animal. Aquí  no ho indica.
Dichlorobenzyl alcohol …És un antisèptic suau de toxicitat molt baixa.
Sodium bisulfite … És un antioxidant de toxicitat baixa a moderada. Pot provocar ocasionalment alguna reacció al.lèrgica.
2-bromo-2 nitropropane-1,3-diol … És un conservant antimicrobià. Alliberador lent de formaldehid. Toxicitat global moderada a alta (es relaciona amb càncer, al.lèrgies i inmunotoxicitat)
Sodium hidroxyde … o sosa càustica. Component inorgànic altament càustic. Irritant. Toxicitat baixa.
B.H.T … Butil-hidroxitoluè. Antioxidant i conservant.  Irritant i amb toxicitat moderada a alta.

He extret aquesta informació tècnica resumida d’una base de dades fiable. Cliqueu al link i feu una cerca qualsevol. Està en anglès. Allà trobareu tota la informació sobre els components habituals en els cosmètics: altres denominacions, les funcions que fan, els seus graus de toxicitat, tot el que podeu necessitar saber.

El que pretenc amb aquest exemple és que us adoneu que és molt fàcil fer passar gat per llebre, i que us adoneu que heu de prestar atenció al que compreu per posar-vos a la pell, perque podeu estar cometent un atemptat contra la vostra salut i la dels que us envolten.

Com és possible que estigui permès anomenar “agua de pétalos de rosa” a una barreja de substàncies químiques potencialment mortals en altes dosis? Com es pot tenir tanta barra?

Com és possible que estigui permès que aquestes substàncies no constin visiblement clares a les etiquetes, o que ni tan sols hi constin?

Ja veieu que no ens podem refiar de les denominacions dels productes ni dels seus etiquetats. Ens hem d’espabilar i començar a fer de Sherlock amb la lupa d’augment. A llegir i a la recerca d’informació. Compte on busqueu la informació!

Etiquetes: , , ,
Categoria: ,

Comentaris

5 Comments

  • Olga says:

    Per sort no faig servir aigua de roses. Pero si altres productes que a partir d’ara em mirare amb lupa. Gràcies per fer-nos pensar amb la importancia de investigar el que relment tenim i usem.

  • Laura says:

    Wow me impresionó la investigación que hiciste y te agradezco que lo hayas hecho para que tengamos más cuidado con lo que colocamos en niestra piel.
    Yo uso agua de rosas también y me ha preocupado estar utilizando algún componente perjudicial.
    ¿Sabes algo del agua de rosas “Athos”?

  • Emilia says:

    Hola! Quería saber si tú sabes si el hidrolato de rosa es lo mismo que el agua de rosas, gracias!

    • Francina Jaumandreu says:

      Hola Emi. Deberían ser sinónimos pero no lo son desde el momento en que se hacen falsificaciones. Me explico: el hidrolato de rosa es el agua resultante de la destlación de los pétalos, por lo que popularmente se denomina “agua”, pero resulta que como tal algunos nos venden agua con aditivos, que no tiene nada que ver con los pétalos de la rosa. Claro que también te pueden intentar colar un hidrolato adulterado, pero lo veo menos probable, pues la palabra hidrolato es más técnica, más usada entre profesionales y la gente lo conoce más por la denominación “agua de rosas”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *